Glada miner hos familjen Wiberg i Käringsjön som nu äntligen fått elström
KÄRINGSJÖN • LT
24. desember 2001

De fick en verkligt lysande julklapp.

- Ja, det var en riktig julklapp menade Per-Roger Wiberg och makan Kerstin Persson.

I 50 års tid har man väntat på att få elström till den avlägset belägna gården alldeles i kanten av Rogens naturreservat.
Det var i början av november som Härjeåns Kraft började bygga en luftledning till Käringsjön och man hade målet att det hela skulle vara klart till julhelgen, vilket man också lyckades med.
Några minuter före klockan 12 i fredags kunde Per-Roger stänga av det gamla elverket Bettan som försett gården med el de senaste 40 åren.
Makarna menade också att det nu blir lättare att leva i Käringsjön när man har fått "vanlig" elström och man har haft det jobbigt med diesel för att driva det gamla elverket i så många år.
Många kom och gratulerade och bland presenterna fanns många elektriska apparater, som säkert kommer att bli mycket använda hos familjen i Käringsjön.
Redan under 1950-talet började Per-Rogers farfar Pelle Wiberg kämpa för att försöka få el till gården och själv har Per-Roger Wiberg i 20 års tid legat i för att få myndigheterna att ställa upp.
Härjedalens kommun och länsstyrelsen har prioriterat elström till Käringsjön, men Svenska Kraftnät har varit svårare att tas med.
Familjen menar att man nu kan lämna gården och sedan komma tillbaka till ett varmt hus, bra med tanke på blommor och andra grejer som kräver värme.
- Jättebra också med kylen och frysen och att man kan baka i en riktig ugn, menade Kerstin Persson.
Nu får de också ett riktigt badrum med dusch och en tvättmaskin och för sexåriga dottern Kajsa handlar det om att kunna använda sin dator och man kan titta på TV:n utan problem.
Familjen i Käringsjön tänker nu också skaffa sig en fax.
Så nog var det en dag man aldrig kommer att glömma i Käringsjön.


LEIF ERIKSSON

©Länstidningen AB•2001

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel


http://anders_gilljam.tripod.com/